dimecres, 16 de març del 2011

José Rizal

José Protasio Mercado Rizal(Calamba 19 de juny de 1861- Bagumbayan (actualment Rizal Park), 30 de desembre de 1896), va ser un patriota filipí també en part d'origen xinès (de cinquena generació) executat per les autoritats espanyoles durant l'època colonial. Està considerat heroi nacional de les Filipines, i l'aniversari de la mort de Rizal es commemora a les Filipines com el Dia Rizal.


Era fill d'una família acabalada i tenia 10 germans.Estudià medicina i filosofia i lletres a la Universitat filipina de Santo Tomas, es licencià en medicina a la Universitat Complutense de Madrid, i es doctorà a la Universitat de París i de Heidelberg. Sabia parlar en 10 idiomes.

Va escriure poesia i les seves novel·les Noli Me Tangere i El filibusterismo van ser una de les primeres novel·les de rebel·lió colonial. Va fundar la Liga Filipina que després vadonar lloc al moviment polític Katipunan.

Rizal tornà a Manila el 1892, advocà per reformes socials moderades a les Filipines però el governador de Filipines va dissoldre la seva Liga Filipina i el va declarar enemic de l'estat espanyol per la publicacó de les seves novel·les. El juliol de 1892 Rizal va ser deportat per rebel a Dapitan a la província de Zamboanga a Mindanao.[4 Allí José Rizal va desenvolupar l'agricultura especialment el conreu de la fibra de la planta abacà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada